Banany są uwielbiane na całym świecie. Są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. To prawdziwa bomba witaminowa. Oprócz tego zawierają też błonnik i przeciwutleniacze oraz niezbędne składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
Banany są doskonałe dla osób, które cierpią na niedobór potasu. Jeden owoc zawiera aż 465mg tego pierwiastka. W sklepach możemy spotkać banany w różnych kolorach, dlatego warto wiedzieć, które z nich są najlepsze dla naszego organizmu.
Każdy kolor banana ma inne właściwości zdrowotne.
Zielone banany pomagają regulować poziom cukru we krwi. Mają niski indeks glikemiczny i nie powodują nagłego wyrzutu insuliny. Dodatkowo takie niedojrzałe banany są dużo bardziej sycące.
Lekko dojrzały banan, który ma już żółte zabarwienie jest dużo słodszy o zielonego. W tym stadium posiada już mnóstwo antyoksydantów, które chronią przed wolnymi rodnikami.
Dojrzały banan, na którym zaczynają się pojawiać brązowe kropki jest bardzo smaczny. Te cętki oznaczają, że w owocu znajduje się TNF, czyli substancja, która wspomaga leczenie nowotworów. Oprócz tego dojrzały banan reguluje ciśnienie krwi i dodaje energii.
Mocno dojrzałe, miękkie i brązowe banany są najsłodsze ze wszystkich. Dodatkowo wspierają zdrowie mięśni i kości oraz są bogate w składniki odżywcze. Zmniejszają też stres i niepokój.